måndag 16 november 2009

lammracks med fikonbalsamicosirap och friterad chevrebakelse

Friterad chevrebakelse
3 stora potatisar eller 5 medel, gärna mjölig sort
1 bit chevre ca 4-5cm
salt+svartpeppar, lite vitpeppar
filodeg (köpes på asiataffär i frysdisken)
solros-, rapsolja eller annan

Koka potatisen helt mjuk, mixa med chevre, salt och peppar till en jämn smet. skär filodegsbladen i 4 lika stora delar och klicka ut bollar av chevresmeten på fyrkanterna. Knip ihop ändarna så smeten stängs in i degen. Hetta upp olja i en kastrull, sänk ner bakelserna och fritera dem gyllenbruna. Servera helst direkt, men går även att värma på i ugnen innan servering om man vill förbereda.

Fikonbalsamicosirap
2,5dl rött vin
2,5dl balsamvinäger
½dl socker, ev mer beroende på vin och vinägersort - smaka av efter hand och häll i mer om behövs.
1dl fikonmarmelad
2-3 färska fikon
maizena för redning

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ner till ungefär hälften, ca 1 timme. Red av med maizena till önskad konsistens.

Lammracks
Färsk lammracks
Salta+svartpeppar
vitlök

Dela vitlöksklyftor och gnid köttet med skärsidan av klyftorna. Salta+peppra köttet på båda sidor. Stek köttet i en upphettad grillpanna tills det har fått färg på båda sidor. Ställ sedan in i ugnen tills temperaturen nått 58 grader.

Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar