onsdag 14 oktober 2009

Helstekt oxfilé med balsamicosirap, brässerad fänkål och chèvrebakelse

Helstekt oxfilé:
1 bit oxfilé
vitlöksklyftor
salt+peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa köttbiten från synliga senor (vita sega delar) och bind ihop köttbiten med ett steksnöre (jag har tagit tjockare tråd från min sylåda när det fattats). Salta, peppra ordentligt runtom köttet och skär små snitt där du lägger in vitlöksklyftorna, ca 6st. Smält lite smör i stekpannan eller grillpannan och stek köttet så det får en fin yta runtom. Lägg steken i en lagom stor form och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttbiten. In med köttet i ugnen och det är klart när termometern visar 60 grader. Ta ut köttet och låt det vila på spisen ca 10-15 min. Under denna tid så stiger tempraturen ytterligare.

Balsamicosirap:
1 lök
1dl rött vin
2dl balsamvinäger
1dl socker

Koka ihop alla ingredienser och låt sjuda i ca 30 minuter utan lock. Sila bort löken och servera till köttet. Det går bra att göra sirapen i förväg och värma upp innan servering.

Brässerad fänkål
1 fänkål (4 port)
1dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar

Skölj och dela fänlålen i 4 delar. Stek fänkålen i lite smör i en bred kastrull, häll på vinet, buljongtärningen, lite salt och vitpeppar och låt koka på svag värme i ca 15-20 min tills grönsaken är mjuk.

Chèvrebakelse
1 bit chèvre
smördeg - det går bra att fuska med färdig smördeg
Frysta ärtor, ca 1dl

Tina ärtorna och mixa till en slät smet. Kavla ut smördegen (om den är hemgord eller tinat block). Skär ca 10x10cm bitar av degen, på med chèvre och ärtsmet. Dra några varv med vitpepparkvarnen och lite lite salt. Gör små knyten av paketen och grädda i ugnen i 10-15 min ca 190 grader tills degen fått färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar