måndag 7 september 2009

Färsk tonfisk med varm sojasås och avocado- & mangosalsa

Tonfisken:
färsk tonfisk, en tjock skiva var ca 4cm tjock. Om biten är stor när du köper den så be hellre att de skär en tjock skiva som de sedan delar på mitten än 2 tunna skivor. Det blir mycket godare så.
olivolja
några droppar sesamolja
salt+peppar

salta och peppra fileerna och stek i oljorna först på hög värme så den får färg på varje sida (gärna i grillpanna så du får fint mönster) sedan sänker du värmen och låter den stekas som du vill ha den. Optimalt tycker jag är när 1/3 av biffen är röd i mitten (sett från sidan). Du bör absolut inte steka igenom helt, då blir det som en toffla.

avocado/mangosalsa:
2 mjuka avocado
1 mjuk mogen mango, gärna pakistansk (den är godast, finns på hötorget)
½ kruka färsk koriander
½ färsk chili eller lite sambal olek
en skvätt mangovinäger (eller balsamvinäger om man inte har mangovinäger)
en skvätt olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta (om man vill) pressad

hacka avocado+mango i bitar, blanda med övriga ingredienser.

varm soja sås
1 lime, zest och juice.
ketjap (söt sojasås finns på asiatiska hyllan eller i asiatmataffär)
vanlig japansk soja (funkar med kinesisk också)
lite sambal olek eller färsk chili om man vill ha starkt
färsk koriander
sesamfrön (alternativt rostar du dessa i en panna och strör över tonfisken efter stekning)

Blanda alla ingredienser utom koriander i en kastrull och värm upp, strö i koriandern en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar