onsdag 30 september 2009

Vietnamesiska vårrullar med jordnötssoja och risnudelsallad¨-

Crystal springrolls
4 ark rispapper
300 g råa tigerräkor (skalade)
olivolja, sesamolja, vitlök o kanske lite chili att steka räkorna i
salt+svartpeppar
1 kruka färsk av mynta, koriander och thaibasilika. Här kan man köpa stora påsar billigt på asiataffären om du ändå är där o köper rispapper etc.
1 avocado- och mangosalsa recept

Gör salsan enl receptet. Skala räkorna och blanda dem med lite olivolja och 2-3 droppar sesamolja, lite hackad chili och 1 finhackad vitlöksklyfta. Värm pannan (gärna grillpanna) och stek räkorna snabbt på varje sida tills de bytt färg från grågenomskinliga till rödrosa. Ta ett rispapper och skölj en stund, ca 30sek, under rinnande varmt vatten. Lägg rispappret på en tallrik, lägg på 2-3 räkor, blad av färska örter och avocado/mangosalsan. ev risnudelsallad om man vill ha det i rullarna, alternativt har man det brevid.

Jordnötssoja
1 del jordnötssmör, gärna crunchy
3 delar japansk soja (ljus soja)

Värm upp sojan utan att koka, stäng av plattan och smält ner jordnötssmöret.

Glasnudelsallad
300g glasnudlar
1 lime
3 msk sesamolja
1 riven morot
1 knippe salladslök
1 dl sesamfrön

Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i nudlarna och låt svälla under lock ett par minuter, sila bort vattnet och skölj nudlarna med kallt vatten så de svalnar. Blanda ihop sesamolja med saft och zest av 1 lime, salt och peppar. Riv morot, strimla salladslök. Blanda alltsammans i en skål.

avocado/mangosalsa:
2 mjuka avocado
1 mjuk mogen mango, gärna pakistansk (den är godast, finns på hötorget)
½ kruka färsk koriander
½ färsk chili eller lite sambal olek
en skvätt mangovinäger (eller balsamvinäger om man inte har mangovinäger)
en skvätt olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta (om man vill) pressad

hacka avocado+mango i bitar, blanda med övriga ingredienser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar