söndag 6 september 2009

Emmas västerbottenpaj med kantareller

Den perfekta pajen till kräftorna!

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
125 gram smör
1,5 msk vatten
0,5 msk brännvin

Fyllning:
500 gram västerbottenost
3 st ägg
3 dl grädde
Smörstekta kantareller (ca 1 liter innan stekning)
En skvätt whiskey
Svartpeppar efter behag
Finhackad persilja

Tillagning :
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i små tärningar. Finfördela smöret med en gaffel till en grynig massa. Tillsätt vatten och sprit och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.Förgrädda pajskalet ca 5 minuter i 200 graders ugnsvärme.Täck formen med riven västerbottensost. Det ska vara massor med ost! Fördela den stekta svampen över osten. Vispa ägg och grädde, krydda med svartpeppar, whiskey och persilja och slå blandningen över pajen. Salt behövs inte då osten är tillräckligt salt i sig. Grädda i ca 40 minuter på 200 grader. Stäng av ugnen, lägg över aluminiumfolie och låt pajen stå kvar i ugnen på eftervärmen minst en halvtimme, gärna en timme, innan du serverar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar