måndag 7 juni 2010

kikärtsbiffar

2 burkar/paket kikärtor, konserverade
2 ägg
1dl mjöl
1/2 rödlök
koriander eller persilja
1 grönsaksbuljong tärning
2-3 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar och vitpeppar

mixa ägg med sköljda kikärtor. blanda med hackad rödlök, smulad buljong, pressad vitlök, hackade örter (om man vill/har), salt, peppar och mjöl. Stek i olivolja.

onsdag 12 maj 2010

kanelstänger att servera till efterrätt med bakad frukt och glass

100g rumsvarmt smör
knappt 1 tsk vaniljsocker 
1/2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

Kanel och råsocker

Vispa smör, vaniljsocker och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Dela upp degen i mindre delar och rulla till långa jämna stänger. Rulla stängerna i kanel och råsocker på ett fat. Baka i ugnen 175 grader i ca 10 min.

cupcakes med citronfyllning och marängtopping

Muffinssmet
125 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3 %
Skal av 2 citroner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning1 burk kondenserad mjölk
1 äggula
Saft av 1-2 citroner

Marängtopping
3 äggvitor
1,5 dl socker
1/4 tsk citron eller vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader
Börja med muffinssmeten: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt.
Sen gör du fyllningen separat:
Blanda den kondenserade mölken och äggulorna. Häll försiktigt i citronsaften, prova och testa dig fram hur mycket saft du vill ha.

Fyll botten av formarna med muffinssmet, klicka en sked fyllning och täck över med mer muffinssmet.  Grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd sticka.

Sänk ugnen till 125 g. Vispa äggvitorna i en skål tillsammans med sockret och citronsaften (vitvinsvinägern). Vispa länge tills det blir tjockt och krämigt, c.a 10 min. Klicka eller spritsa ut marängen på cupcakesen och grädda i ugnen tills marängen fått fin färg.

måndag 22 februari 2010

fondant chocolat (med dulce de leche om man vill)

100g smör
100g mörk choklad
kakao
0,75dl mjöl
1dl socker
3 ägg
flingsalt
(dulce de leche)


Smöra 6 små poertionsformar, typ aluminium eller muffinsformar, strö de smörade formarna med kakao. Smält smöret i en kastrull, stäng av plattan och rör ner chokladen i smöret. När chokladen är helt smält tillsätt lite kakao ca 1-3msk beroende på hur hög % kakao du har valt i chokladen. Rör ner mjölet och vispa bort klumpar. Vispa socker+ägg poröst i en separat skål. Rör försiktigt ned chokladblandningen i äggsockret. Häll upp i formarna (och klicka ned en sked dulce d leche) i varje form. Strö en nypa flingsalt på ytan. Ställ kallt och baka fondanterna precis innan servering ca 10-12 min i 180 grader.

måndag 11 januari 2010

sesam- och senapspanerad tonfisk

1 bit tonfisk
dijonsenap
sesamfrön
salt+svartpeppar

Skär tonfisken i mindre bitar, ca 3-4 cm i diameter. Stryk på rejält med dijonsenap runtom på kanterna (snittyytan) och rulla senapsytan i sesamfrön. Salta+peppra och stek bitarna runtom på sesam/senapsytan  i het panna med neutral olja, passa så de inte blir genomstekta, de ska vara röda i mitten. Ställ in i frysen så att stekningsprocessen avstannar. Ta fram dem en stund innan servering och skär i tunna bitar.

torsdag 31 december 2009

surdegsbullar med hel dinkel, aprikos och valnöt

50 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl surdeg
1 dl naturell yoghurt (funkar även med fil, grädde eller mjölk)
1 msk havssalt
1 påse brödkryddor
1 msk olivolja
1 näve hela valnötter
1 näve hela torkade aprikoser
2 dl rågsikt
10-12 dl vetemjöl
pumpakärnor till dekoration

Rör ut jästen i fingervarmt vattnet och tillsätt, salt, olja, kryddor, aprikoser, nötter, yoghurt och surdeg. Rör i mjölet, lite i taget, och bara tillräckligt för att få en lättarbetad deg. Jäs i en timme under duk. Arbeta ut på mjölat bakbord och forma till små bullar, lägg på plåt med bakåplåtspapper. Jäs igen – i minst 30 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bröden som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

surdeg

Jag har föjt det här receptet från www.sotasaker.wordpress.com

Dag 1 (kväll): Blanda drygt 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i bunke med lock eller plastfolie över.

Dag 2 (morgon): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Låt stå som tidigare.

Dag 2 (kväll): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Om degen kommit igång (det ska ha blivit lite bubblor i den) kan man sätta in den i kylskåpet. Annars kan man låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3: (kväll) Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Ställ i kylskåpet under lock.

Dag 4: Surdegen är redo att börja bakas med, men kan vara kvar i kylen om man vill spara den. Då rör man ner 1 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i den några gånger i veckan för att hålla igång den.

lördag 26 december 2009

gazpacho med filocigarrer

Gazpacho
5 små tomater
1 röd paprika
½ gurka
1 stor kokt potatis (kan bytas mot vitt bröd)
en liten bit röd chili (ca 5cm) - skär bort fröhuset
½dl olivolja av starkare sort
salt
peppar
vatten

Mixa ihop alla ingredienser och lite vatten till en slät soppa, spä på med vatten till önskad komsistens och smaka av med salt och peppar.

Filocigarrer
filodeg
parmesanost
(ev röd pesto)
olivolja
salt+peppar

Lägg parmesan eller röd pesto längs ena kanten på ett filodegsblad, salta lätt och peppra. Rulla ihop så tight som möjligt. Lägg på plåt med kanten mot plåten. Pensla rullarna med olivolja. Grilla i ugnen på övervärme tills de fått gyllene färg.

mandelmassabullar

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

Fyllning: Riven mandelmassa, vaniljsocker, smör, hackad mandel

Pensling och garnering:
2 vispade ägg
hackade mandlar

glasyr:
Florsocker
Vatten

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader. Rör i den smulade jästen så att den löser sig och därefter socker, salt, kardemumma och så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta. Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Dela i två delar. Baka ut med mjöl och kavla till tunna fyrkanter. Riv över mandelmassa, lite vaniljsocker (ca 1tsk) och en näve mandel och rulla ihop som en rulltårta. Skär i två centimeter tjocka skivor och lägg i formar eller på smord plåt. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader i 5-8 minuter. Blanda vatten och florsocker till en lättrinnande glasyr och ringla över. Strö över de hackade nötterna.

torsdag 24 december 2009

päronchutney

ca 500g päron, skalad och skuren i chunky bitar
1 gul lök, grovhackad
1dl äppelcidervinäger
1½ dl strösocker
1 citron - saft och zest
1 msk malen ingefära
1 liten bit färsk chili, urkärnad och finhackad
1 msk malen kanel

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka ihop på svag värme i ca en timme tills päronen är mjuka och vätskan dunstat ur avsevärt.

chokladkola med havssalt

2 dl honung eller sirap (eller 50/50)
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker (det går även att byta en del mot muscovado om man gillar det)
200gr mörk choklad
1 msk flingsalt

Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º, jag använde min köttermometer. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme. Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper.

nougatmandel med kanel

mandlar
nougat
kanel
kakao

rosta mandlarna, låt svalna. Skär nougaten i små fyrkanter, tryck till dem med tummen i handflatan, lägg i en mandel och baka in den i nougaten. Blanda lika delar kanel och kakao på ett litet fat och rulla nougatmandlarna i pudret.

vit chokladtryffel med lime

1dl vispgrädde
25g smör
2 lime
1 msk cognac
300g vit choklad
florsocker att rulla i

Koka upp grädde och smör, stäng av plattan och tillsätt choklad, cognac och rivet skal av 2 lime. Rör tills chokladen är smält, låt smeten stelna svalt och rulla bollar i florsocker

måndag 21 december 2009

hamburguesas

biffarna
800g malet nötkött
2 kokta potatisar av mjölig sort
2 skivor formfranska
1,5 dl grädde av valfri fetthalt ju fetare desto godare förstås
3 msk kalvfond eller oxfond
några stänk worchesterchersås
några droppar (typ 3krm) liquid smoke
några stänk maggiesås
1 msk ketjap (söt sojasås)
3 små sharlottenlökar
vitpeppar, svartpeppar och salt
machego ost till gratinering

mixa potatisen, skär bort kanterna på brödet och smula ner, blanda ner alla ingredienser utom köttet och rör ihop till en jämn smet, rikligt med salt och svartpeppar, var som vanligt försiktig med vitpepparn. Blanda ner köttet och stek tjocka biffar i en grillpanna med smör. De behöver inte genomstekas i pannan eftersom de ska gratineras i ugnen innan servering. Lägg de stekta biffarna på en plåt med skivad machego över, gratinera i ugn tills osten är smält och biffarna är genomstekta.

Tillbehör:
Tomat - skiva centimetertjocka skivor och grilla hastigt på var sida med salt och peppar i en het grillpanna.
Dressing - blanda creme fraishe, bostongurka, salt+peppar och ketchup+lite tomatpure
Cole slaw - blanda morot och vitkål med creme fraiche, majonäs, lite tomatpure, sweet mangosås, salt, peppar, dijonsenap, tomatpure.
söt senapsås- blanda 2/3 honung med 1/3 dijonsenap
bröd - grilla i het grillpanna utan fett

torsdag 10 december 2009

Jennys o min valentines dinner!

steken
1 stycke nötkött
½ påse hel svartpeppar
½ påse hel vitpeppar
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
salt

Koka upp pepparkornen i lite vatten, när vattnet kokar skölj kornen i ett durkslag. Fyll vatten över kornen igen och koka upp på nytt. Återupprepa proceduren ca 5 gånger och skölj emellan. Mixa pepparkornen med vitlök, salt + timjan. Knyt steken med ett steksnöre om det behövs och stek så den får färg runtom. Skölj inte pannan om du vill göra sky. Bädda in steken med peppargeggan och ställ in i ugnen med stektermometer. Nötstek är klar kring 58-65 grader beroende på hur rött kött du vill ha. Borsta bort peppartäcket efteråt, inte supernoga men det mesta annars blir det för starkt. Skiva upp...

Rödvinssky
lite smör
rödvin ca 2-3 dl beroende på hur mkt sky du vill ha
köttfond tex kalv eller oxfond nån matsked eller efter smak
½-1 lök
liten liten klick av pepparsmeten
(om du vill här jenny så kan du tillsätta lite fikonmarmelad och/eller färska fikon så det liksom MATCHAR salladen, men då skulle jag nog ta bort pepparsmeten eller iafall lite mindre)

Skala och grovhacka löken, svetta den lite lätt i pannan du stekt köttet i, löken ska inte ta färg bara hettas upp, tillsätt rödvin, (fikonmarmelad), lite buljong och lite lite pepparsmet. Koka ner såsen ca 20 min och sila bort löken. Om du vill värmer du upp såsen o tillsätter färska fikon i lagom bitar.

Fikonsallad med chevre
Machesallad
Avocado
Färska fikon
Pumpakärnor, rostade
Sockerärtor, ev stek dessa i lite olja i en panna
Chevre
Cocktailtomater
Nån annan trevlig grönsak om du vill =)

Det är ju bara hacka upp det o göra snyggt på en stor fin tallrik sen ringla över god olivolja+balsamico!

puss på dej o lycka till!!

söndag 6 december 2009

Fisksoppan!

1 bit färsk fast vit fisk, tex sik
1 bit färsk lax
1 kg färska blåmusslor (1 nät)
1 burk kräftstjärtar
3dl matlagningsgrädde
3 tomater
1 ask coctailtomater
1 fänkål
2 stora bananscharlottenlökar eller 5 vanliga scharlottenlökar
3 tärningar fiskbuljong
skaldjursfond

Stek finhackad lök i smör i en stor kastrull, tillsätt vatten ca 1 liter, fiskbuljong och skaldjursfond. Lägg i fänkål skuren i bitar och tomater skurna i klyftor, skär bort skalet. Koka upp och tillsätt grädde, coctailtomater och fisk skuren i tärningar, smaka av med skaldjursfond salt och peppar. Låt koka minst 15 min. Skölj och borsta blåmusslorna, lägg i kastrullen ovanpå soppan och koka under lock ett par minuter så de öppnar sej. Tillsätt kräftstjärtar precis innan servering så de hinner bli varma i kastrullen.

tisdag 17 november 2009

Gulashsoppa

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk kummin
1 msk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
300g nötkött - be om bra gulashkött hos en kötthandlare, tex märgpipa (oxbog)
1 chorizokorv, gärna färsk (rå)
2 tomater
3 msk tomatpuré
knappt 1 liter köttbuljong
2 potatisar
2 morötter
1 röd paprika
½ röd chili
gräddfil + hackad persilja till servering

Hacka lök+vitlök, stek i lite olja i en kastrull. Tillsätt kryddorna. Skär köttet i bitar, bryn dem några minuter i kastrullen tillsammans med lök och kryddor. Hacka tomater och lägg i kastrullen tillsammans med tomatpuré. Tillsätt finhackad chili, häll på buljongen och låt soppan sjuda tills köttet är mört, jag lät den koka ca 40 min. Stek chorizokorven i en stekpanna så den får färg, skär i bitar och låt koka i soppan. Skär paprika, potatis och morötter i bitar och koka i soppan tills de är mjuka.

Servera med en klick gräddfil och hackad persilja

måndag 16 november 2009

Tessans drinkar

Aviation
4 cl gin
2 cl maraschino
2 cl citronjuice
Coctailbär

Gin&Yang
3.5 cl gin
1,5 cl lychee
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
1,5 cl flädercordial
1 cl ingefärsjuice

Båda drinkarna skakas med is.

Cognacskokta päron med mascarponekräm

Päronen
6 färska päron
½ dl cognac
5 dl vitt vin, gärna riesling/gruner weltiner el likn.
1dl socker
8 kardemummakärnor
5 nejlikor
2 tsk kanel
2 st stjärnanis
några droppar gul karamellfärg

Skala päronen och skär av botten så päronen kan stå. Koka päronen ca 10-15 minuter tills de är mjuka, tid beror på storlek, sort och mognad. Ta ur päronen, koka ner lagen till en tjock sirap, tar ca 30 min. Jag kokade ner hälften av lagen till sirap, resten frös jag in till granité till en annan middag.

Mascarponekräm
250g mascarponeost
2dl florsocker
1 vaniljstång

Mixa ihop mascarponeost, florsocker och innehållet i vaniljstången.

Lägg upp mascarponekräm på en tallrik, ställ päronet på och häll över sirapen.

lammracks med fikonbalsamicosirap och friterad chevrebakelse

Friterad chevrebakelse
3 stora potatisar eller 5 medel, gärna mjölig sort
1 bit chevre ca 4-5cm
salt+svartpeppar, lite vitpeppar
filodeg (köpes på asiataffär i frysdisken)
solros-, rapsolja eller annan

Koka potatisen helt mjuk, mixa med chevre, salt och peppar till en jämn smet. skär filodegsbladen i 4 lika stora delar och klicka ut bollar av chevresmeten på fyrkanterna. Knip ihop ändarna så smeten stängs in i degen. Hetta upp olja i en kastrull, sänk ner bakelserna och fritera dem gyllenbruna. Servera helst direkt, men går även att värma på i ugnen innan servering om man vill förbereda.

Fikonbalsamicosirap
2,5dl rött vin
2,5dl balsamvinäger
½dl socker, ev mer beroende på vin och vinägersort - smaka av efter hand och häll i mer om behövs.
1dl fikonmarmelad
2-3 färska fikon
maizena för redning

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ner till ungefär hälften, ca 1 timme. Red av med maizena till önskad konsistens.

Lammracks
Färsk lammracks
Salta+svartpeppar
vitlök

Dela vitlöksklyftor och gnid köttet med skärsidan av klyftorna. Salta+peppra köttet på båda sidor. Stek köttet i en upphettad grillpanna tills det har fått färg på båda sidor. Ställ sedan in i ugnen tills temperaturen nått 58 grader.

Servera med sallad.