lördag 26 mars 2011

Kalvfrikadeller i tomatsås

Tomatsås:
5 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1,2 kg färska tomater
1 burk konserverade coctailtomater
En stor nypa socker eller två
hönsbuljong
smör
peppar och salt

Kalvfärsbullar:
800g malen kalvfärs
1/2 stor gul lök
3 kokta potatisar
någon matsked kalvfond, kanske lite mer
salt+svartpeppar
1 krm vitpeppar
rivet skal av 1 citron
färsk bladpersilja, finhackad


Skölj tomaterna, skär i lagon stora klyftor, skär bort det vita från stammen. Hetta upp rikligt med olivolja och smör i en stor kastrull. Fräs finhackad vitlök och chili, de ska ej få färg bara svettas i oljan. Sänk värmen och tillsätt tomaterna och resten av ingredienserna till tomatsåsen. Låt såsen få koka åtminstone någon timme, gärna fler.

Kör kokt potatis i matberedare, riv ner gul lök (använd rivjärn), rör ner alla övriga ingredienser utom köttet som blandas i sist. Rulla till lagon stora bullar (fint med riktigt stora till pasta) och ploppa ner i tomatsåsen och koka färdiga däri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar