onsdag 30 mars 2011

Glass

Hemgjord glass är min absoluta favoritefterrätt, det började tidigt i somras med en middag hos Carro där hon lärde mej röra ihop detta enkla magiska recept på jordgubbsglass. Hon hade en glassmaskin men jag gör min utan, bara ställer in smeten i en lagom stor bytta i frysen och rör om ett par gånger under tiden det fryser. Jag brukar göra glassen runt 15-tiden så är den färdigfryst att äta lagom till desserten. Ju mindre bytta du har in frysen, desto snabbare går det. Glasbytta fryser snabbare än plast också, om du har riktigt bråttom. Självklart ska du spara äggvitorna och göra maränger av att ha till glassen, eller så blir det scrambled eggs eller omelett dagen efter. Inte slänga naturen!

Grundreceptet på glass är 1 äggula, 1 dl vispgrädde, 1/5 dl strösocker. Sen kan du dubbla, trippla, fyrdubbla som du vill. Jag brukar göra 2 olika smaker på 3 äggulor, 3 dl vispgrädde och 1,5 dl socker. Du vispar grädden för sig i en bunke, äggulor och socker för sig i en annan bunke. Sen vänder du ihop de båda smeterna försiktigt tillsammans med sin smaksättning.

Smaksättningar beräknade för ca dubbel sats grundrecept:

Hallon, smultron, blåbär, eller nåt annat trevligt bär du hittar i trädgården - ca 3-4dl som du mosar lite lätt, det ska vara både mos och lite hela bitar. Om du har för mycket frukt så blir glassen isig istället för gräddig.

Kaffe och valnöt - Krossa en näve valnötter lätt i en mortel. Ta ur valnötterna och lägg i några matskedar snabbkaffepulver och mal till ett fint pulver med morteln.

Citron - Tvätta 3 ekologiska citroner (2 icke ekologiska, eftersom de är större) och riv skalet fint

Lakrits - Krossa 1/2 påse turkisk peppar och 1/2 paket lakritsal i en mixer tills det är ett fint pulver.

Choklad - Använd lite mindre socker i grundsmeten eftersom chokladen är söt.  Smält 200 g mörk choklad i vattenbad, strö ner 4msk kakao, rivet skal av 1 apelsin och 1 msk snabbkaffepulver.

Smultron och kanderad mandel - Rosta en näve mandlar i en torr stekpanna, tillsätt några nypor socker som får smälta runt mandlarna. Ta ur pannan, låt mandlarna svalna och hacka dem fint. Mosa ca 3dl smultron lätt med gaffel.

Hasselnöt - 1dl hasselnötskräm (hittade denna på utlänska hyllan på min ica, märke: adHoc) och en näve hasselnötter. Värm hasselnötskrämen över vattenbad och rör ner lite ovispad grädde så det blir en lite mer rinnig konsistens som är lättare att blanda med glassmeten. Krossa hasselnötterna lätt med mortel, några kan få vara hela. Till denna grundsmet kan du ha lite mindre socker eftersom hasselnötskrämen är sötad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar