lördag 31 juli 2010

nattys knäcke

7dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
2dl vetemjöl
5dl mjölk
3msk honung+ljus sirap (efter behag)
10g jäst
1/4 påse hel kummin
lite brödkryddor
1 tsk salt i degen, mer därtill på knäcket sen. Flingsalt!
ägg till pensling

att ha på: anis, vallmo, flingsalt, oregano färsk, peppar and you name it... vad du har i låddan hemma alltså.


värm mjölk till kroppstemp med honung o sirap. smula jäst o lös upp i mjölkvätskan. blanda i alla torra ingredienser. sätt ugnen på 225 grader. jäs degen 60 minuter. mjöla bakbordet ordentligt med vetemjöl, kavla ut degen i omgångar till plåtstora rektanglar. pensla med ägg och dekorera med olika kryddor etc vad du har hemma, gör olika på varje bräck. in i ugnen ca 3 min på varje sida. vänd knäcket när det stelnat lätt så du kan vända på det.

lördag 24 juli 2010

creme brulée

4 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1tsk vaniljsocker
6 äggulor
0,75dl socker

koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. vispa äggulor+socker separat. blanda försiktigt ihop gräddmjölken med ägg/socker. häll upp på formar och in i ugnen 100 grader i ca 50 min. ställ formarna i kylen och bränn ytan med brännare innan servering.

Pers helgrillade kyckling

1 hel färsk majskyckling
1/2 citron
5 vitlöksklyftor
några oliver

marinad:
vitlök riven
ingefära riven
örter från trädgården som passar kyckling - finhackade/mortlade
1dl olivolja
4 msk soja
2msk ketjap
1 msk sweet mangosås
salt+peppar

blanda ihop marinaden och gnugga insidan och utsidan av kycklingen med marinaden. lossa på skinnet på några ställen och gnugga marinad under skinnet. lägg in 1/2 citron, 5 vitlöksklyftor och några oliver inuti kycklingen. knyt ihop med steksnöre. grilla på grill, mest under lock - ca 1 timme per kilo kyckling, innertemperatur på 80 grader (ta kycklingen från grillen vid 75 grader och vila).

grillad paprikaröra

passar utmärkt till den helgrillade kycklingen by Per!

2st spetspaprikor
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 dl olivolja
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt + peppar

grilla paprikan på grillen (funkar i ugnen) mixa med övriga ingredienser och smaka av med salt+peppar.

ärthommous

250g kokta avsvalnade gröna ärtor
2 dl kesella
skal o saft från 1 lime
färsk mynta eter smak
1 vitlöksklyfta
salt + peppar

mixa alla ingredienser och smaka av med salt+peppar. tillsätt mer mynta vid behov.

tisdag 20 juli 2010

the perfect marmelade - bitter vinbärsmarmelad

1 l röda vinbär
2 citroner
500g råsocker

skär av skalet på citronerna och finhacka. rensa bären, lägg allt i en kastrull, häll över socker och pressa saften av 1 citron. koka upp och låt koka på svag värme utan lock tills marmeladen fått bra konsistens.

lördag 17 juli 2010

syrliga vinbär att ha till sallad

1 skål röda vinbär eller andra bär från trädgården, jordgubbar funkar utmärkt
3-4 msk sweet mangosås - finns på ica i främmande hyllan eller vare heter
1msk balsamvinäger
4msk mangovinäger
färsk mynta

rensa bären och rör ner vinäger, balsamico, finhackad mynta och mangosås försiktigt för att inte mosa sönder bären. servera istället för dressing eller tillbehör till en matig sallad, halloumisallad är perfekt.

kalkon med balsamicorostat fläsk

färsk kalkonfilet från ingelsta - finns bland färsk kyckling
en bit fläsk, jag köpte kallrökt, men det går bra med rimmat.
balsamvinäger
vitlök
olivolja
lite pressad citron om du har
salt peppar
honung

Pressa lite citron om du har, ca 1msk (kan uteslutas) i en ugnsfast form, häll lite olivolja, salta ordentligt och peppra måttligt. finhacka vitlök och gnid in kalkonfileterna med citronoljan och vitlöken. Stek fileterna lätt i en panna för att få lite färg. Lägg i formen och in i ugnen på 175 grader. Tärna fläsket i fyrkanter ca 1x1cm, stek på hög värme, häll bort överblivet fett vid behov för att får en krispig yta. Häll på balsamvinäger och lite honung (nån msk max) rör om och koka ner vätskan. När kalkonen är färdig häller du över fläsket i formen på kalkonen och serverar.

fyllda squashblommor

squashblommor
150g fetaost eller någon annan trevlig ost du är sugen på, guyere är nog finfint! tyvärr fanns inte mycket att välja på här på landet.
1 ägg
olivolja till fyllning och stekning
vetemjöl

Mosa fetaosten/riv annan god ost i det vispade ägget och rör runt med lite svartpeppar. tillsätt 3-4msk olivolja. fyll blommorna med smeten och skruva ihop dem upptill för att täppa till. rulla de fyllda blommorna i vetemjöl och fritera i het olivolja i en stekpanna.

mangold

mangold är min nya favoritgrönsak och imorgon sätter jag ner en radda i mitt egna land! såhär kan du tillaga det:

1 knippe färsk mangold
2 vitlöksklyftor
fin olivolja
en skvätt vitt vin från igår

hetta upp en stor stekpanna, lägg i sköljd och ansad mangold (stammen ska rensas som rabarber) skvätt över lite vitt vin, ca 1/2-1dl. Fräs/koka mangolden i vinet, salta ordentligt och peppra lätt. Lägg upp på fat. Hetta upp olivolja i pannan, fräs finhackad vitlök i oljan och häll sedan vitlöksoljan över mangolden.

mascarponecheescake med trädgårdsbär

Tårtbotten
250 g digestivekex
2 tsk kanel
1/2 dl pumpakärnor
1 stor nypa flingsalt
125 g smör


Fyllning 2 burkar (á 250 g) mascarponeost
2.5 dl kesella 10%
1 st lime, rivet skal
1 st färsk vaniljstång eller 1-2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
0.5 dl majsstärkelse
1 dl vispgrädde
3 st ekologiska ägg

Tillbehör 1 burk créme fraiche
färska blandade bär (jag blandade hallon, vinbär, jordgubbar, smultron)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör, pumpakärnor och kanel. Tryck ut kexblandningen till en botten i en räfflad pajform med löstagbara kanter, 24-26 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.

Rör mascarponeost och kesella krämigt i en skål. Blanda i rivet limeskal, frön från urskrapad vaniljstång, strösocker, majsstärkelse och vispgrädde. Rör i två hela ägg och en äggula, vispa inte bara blanda. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk. Stäng av ugnen och låt eventuellt kakan stå kvar i eftervärme 30 minuter med ugnsluckan på glänt. Låt svalna helt innan servering. Vispa crème fraiche tjock och luftig som vispgrädde (först blir den tunn men fortsätt vispa tills den tjocknar igen). Bred över kakan och toppa med färska bär.

onsdag 7 juli 2010

jordgubbsglass!

Åh här är den godaste glassen jag någonsin ätit. Vi använde färska jordgubbar men i sommar ska jag testa göra den med gårdens alla olika bär!

1 liter jordgubbar ungefär, en sån liten kartong alltså
3dl vispgrädde
3 äggulor
1,5dl socker

vispa grädden i en bunke. Vispa äggulor och socker för sej i en annan bunke. Mosa jordgubbarna lite lätt i en tredje, de ska inte vara som en röra utan tryck en gaffel igenom en gång så blir det bra så. Vänd ihop alla 3 ingredienser försiktigt så att inte grädden blir platt. Lägg i glassmaskin om du har en sådan, annars ställer du in bunken i frysen och rör om lite då och då, kanske vart 10-15e minut.

torsdag 10 juni 2010

ginger garlic dressing till vårrullarna

1stoe vitlöksklyfta
1/2 dl neutral olja
1 stor bit riven färsk ingefära, ca 1/2dl
3msk sweet chili
3msk fisksås
1/2 finhackad röd chili

riv vitlök och ingefära, tillsätt olja, sweet chili och fisksås. måtten är väldigt höftade, så smaka av och testa dej fram.

ginger lemonade

1,5 liter vatten
1citron
1 stor bit ingefära - ca 1,5dl skivad
1/2 dl socker

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg skalad, skivad ingefära i en bunke. Tvätta citronen och skala den med en potatisskalare eller osthyvel, lägg skalet med ingefäran. När vattnet kokat upp häller du det över ingefäran och citronskalet i bunken. Låt dra tills det svalnat till ljummet, pressa då ner citronsaften. Låt stå o dra i 2 dagar i kylen, sila sedan vätskan och servera med massa is!

måndag 7 juni 2010

crystal springrolls med kyckling

vårrullarna:
rispapper
morot - strimlad
salladslök - strimlad
kycklingfilet stekt i bitar
thaibasilika färsk
koriander färsk
mynta färsk
isbergssallad

dressing:
chili
vitlök
fisksås
risvinäger
socker
neutral olja som rapsolja eller solrosolja
koriander
lime

gör dressingen: finhacka koriander, chili och vitlök, blanda i lika delar olja, fisksås och risvinäger, tillsätt skal och saft av lime och smaka av med socker.
gör rullarna: blöt ett rispapper, lägg på morot, salladslök, kyckling och blad av färska örter. häll över lite dressing och vik ihop rullen. stoppa rullen i ett isbergsblad och doppa i dressingen.

quinoatabboleh eller vare heter

2dl okokt röd eller svart quinoa
1 knippe bladpersilja alt. 2 krukor men de är inte lika goda
2 lime, skal+saft
5 tomater
salt+peppar

koka quinoan enl förpackningen. plocka bladen av persiljekvistarna och lägg i en bunke, riv över limeskal och pressa saft. Kärna ur tomanterna och finhacka köttet. blanda ner quinoan när den svalnat något, salta peppra klart!

kikärtsbiffar

2 burkar/paket kikärtor, konserverade
2 ägg
1dl mjöl
1/2 rödlök
koriander eller persilja
1 grönsaksbuljong tärning
2-3 stora vitlöksklyftor
salt, svartpeppar och vitpeppar

mixa ägg med sköljda kikärtor. blanda med hackad rödlök, smulad buljong, pressad vitlök, hackade örter (om man vill/har), salt, peppar och mjöl. Stek i olivolja.

onsdag 12 maj 2010

kanelstänger att servera till efterrätt med bakad frukt och glass

100g rumsvarmt smör
knappt 1 tsk vaniljsocker 
1/2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

Kanel och råsocker

Vispa smör, vaniljsocker och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Dela upp degen i mindre delar och rulla till långa jämna stänger. Rulla stängerna i kanel och råsocker på ett fat. Baka i ugnen 175 grader i ca 10 min.

cupcakes med citronfyllning och marängtopping

Muffinssmet
125 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3 %
Skal av 2 citroner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning1 burk kondenserad mjölk
1 äggula
Saft av 1-2 citroner

Marängtopping
3 äggvitor
1,5 dl socker
1/4 tsk citron eller vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader
Börja med muffinssmeten: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt.
Sen gör du fyllningen separat:
Blanda den kondenserade mölken och äggulorna. Häll försiktigt i citronsaften, prova och testa dig fram hur mycket saft du vill ha.

Fyll botten av formarna med muffinssmet, klicka en sked fyllning och täck över med mer muffinssmet.  Grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd sticka.

Sänk ugnen till 125 g. Vispa äggvitorna i en skål tillsammans med sockret och citronsaften (vitvinsvinägern). Vispa länge tills det blir tjockt och krämigt, c.a 10 min. Klicka eller spritsa ut marängen på cupcakesen och grädda i ugnen tills marängen fått fin färg.

måndag 22 februari 2010

fondant chocolat (med dulce de leche om man vill)

100g smör
100g mörk choklad
kakao
0,75dl mjöl
1dl socker
3 ägg
flingsalt
(dulce de leche)


Smöra 6 små poertionsformar, typ aluminium eller muffinsformar, strö de smörade formarna med kakao. Smält smöret i en kastrull, stäng av plattan och rör ner chokladen i smöret. När chokladen är helt smält tillsätt lite kakao ca 1-3msk beroende på hur hög % kakao du har valt i chokladen. Rör ner mjölet och vispa bort klumpar. Vispa socker+ägg poröst i en separat skål. Rör försiktigt ned chokladblandningen i äggsockret. Häll upp i formarna (och klicka ned en sked dulce d leche) i varje form. Strö en nypa flingsalt på ytan. Ställ kallt och baka fondanterna precis innan servering ca 10-12 min i 180 grader.