torsdag 31 december 2009

surdegsbullar med hel dinkel, aprikos och valnöt

50 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl surdeg
1 dl naturell yoghurt (funkar även med fil, grädde eller mjölk)
1 msk havssalt
1 påse brödkryddor
1 msk olivolja
1 näve hela valnötter
1 näve hela torkade aprikoser
2 dl rågsikt
10-12 dl vetemjöl
pumpakärnor till dekoration

Rör ut jästen i fingervarmt vattnet och tillsätt, salt, olja, kryddor, aprikoser, nötter, yoghurt och surdeg. Rör i mjölet, lite i taget, och bara tillräckligt för att få en lättarbetad deg. Jäs i en timme under duk. Arbeta ut på mjölat bakbord och forma till små bullar, lägg på plåt med bakåplåtspapper. Jäs igen – i minst 30 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bröden som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

surdeg

Jag har föjt det här receptet från www.sotasaker.wordpress.com

Dag 1 (kväll): Blanda drygt 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i bunke med lock eller plastfolie över.

Dag 2 (morgon): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Låt stå som tidigare.

Dag 2 (kväll): Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Om degen kommit igång (det ska ha blivit lite bubblor i den) kan man sätta in den i kylskåpet. Annars kan man låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3: (kväll) Rör i 1 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl vatten. Ställ i kylskåpet under lock.

Dag 4: Surdegen är redo att börja bakas med, men kan vara kvar i kylen om man vill spara den. Då rör man ner 1 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i den några gånger i veckan för att hålla igång den.

lördag 26 december 2009

gazpacho med filocigarrer

Gazpacho
5 små tomater
1 röd paprika
½ gurka
1 stor kokt potatis (kan bytas mot vitt bröd)
en liten bit röd chili (ca 5cm) - skär bort fröhuset
½dl olivolja av starkare sort
salt
peppar
vatten

Mixa ihop alla ingredienser och lite vatten till en slät soppa, spä på med vatten till önskad komsistens och smaka av med salt och peppar.

Filocigarrer
filodeg
parmesanost
(ev röd pesto)
olivolja
salt+peppar

Lägg parmesan eller röd pesto längs ena kanten på ett filodegsblad, salta lätt och peppra. Rulla ihop så tight som möjligt. Lägg på plåt med kanten mot plåten. Pensla rullarna med olivolja. Grilla i ugnen på övervärme tills de fått gyllene färg.

mandelmassabullar

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

Fyllning: Riven mandelmassa, vaniljsocker, smör, hackad mandel

Pensling och garnering:
2 vispade ägg
hackade mandlar

glasyr:
Florsocker
Vatten

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader. Rör i den smulade jästen så att den löser sig och därefter socker, salt, kardemumma och så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta. Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Dela i två delar. Baka ut med mjöl och kavla till tunna fyrkanter. Riv över mandelmassa, lite vaniljsocker (ca 1tsk) och en näve mandel och rulla ihop som en rulltårta. Skär i två centimeter tjocka skivor och lägg i formar eller på smord plåt. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader i 5-8 minuter. Blanda vatten och florsocker till en lättrinnande glasyr och ringla över. Strö över de hackade nötterna.

torsdag 24 december 2009

päronchutney

ca 500g päron, skalad och skuren i chunky bitar
1 gul lök, grovhackad
1dl äppelcidervinäger
1½ dl strösocker
1 citron - saft och zest
1 msk malen ingefära
1 liten bit färsk chili, urkärnad och finhackad
1 msk malen kanel

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka ihop på svag värme i ca en timme tills päronen är mjuka och vätskan dunstat ur avsevärt.

chokladkola med havssalt

2 dl honung eller sirap (eller 50/50)
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker (det går även att byta en del mot muscovado om man gillar det)
200gr mörk choklad
1 msk flingsalt

Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º, jag använde min köttermometer. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme. Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper.

nougatmandel med kanel

mandlar
nougat
kanel
kakao

rosta mandlarna, låt svalna. Skär nougaten i små fyrkanter, tryck till dem med tummen i handflatan, lägg i en mandel och baka in den i nougaten. Blanda lika delar kanel och kakao på ett litet fat och rulla nougatmandlarna i pudret.

vit chokladtryffel med lime

1dl vispgrädde
25g smör
2 lime
1 msk cognac
300g vit choklad
florsocker att rulla i

Koka upp grädde och smör, stäng av plattan och tillsätt choklad, cognac och rivet skal av 2 lime. Rör tills chokladen är smält, låt smeten stelna svalt och rulla bollar i florsocker

måndag 21 december 2009

hamburguesas

biffarna
800g malet nötkött
2 kokta potatisar av mjölig sort
2 skivor formfranska
1,5 dl grädde av valfri fetthalt ju fetare desto godare förstås
3 msk kalvfond eller oxfond
några stänk worchesterchersås
några droppar (typ 3krm) liquid smoke
några stänk maggiesås
1 msk ketjap (söt sojasås)
3 små sharlottenlökar
vitpeppar, svartpeppar och salt
machego ost till gratinering

mixa potatisen, skär bort kanterna på brödet och smula ner, blanda ner alla ingredienser utom köttet och rör ihop till en jämn smet, rikligt med salt och svartpeppar, var som vanligt försiktig med vitpepparn. Blanda ner köttet och stek tjocka biffar i en grillpanna med smör. De behöver inte genomstekas i pannan eftersom de ska gratineras i ugnen innan servering. Lägg de stekta biffarna på en plåt med skivad machego över, gratinera i ugn tills osten är smält och biffarna är genomstekta.

Tillbehör:
Tomat - skiva centimetertjocka skivor och grilla hastigt på var sida med salt och peppar i en het grillpanna.
Dressing - blanda creme fraishe, bostongurka, salt+peppar och ketchup+lite tomatpure
Cole slaw - blanda morot och vitkål med creme fraiche, majonäs, lite tomatpure, sweet mangosås, salt, peppar, dijonsenap, tomatpure.
söt senapsås- blanda 2/3 honung med 1/3 dijonsenap
bröd - grilla i het grillpanna utan fett

torsdag 10 december 2009

Jennys o min valentines dinner!

steken
1 stycke nötkött
½ påse hel svartpeppar
½ påse hel vitpeppar
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
salt

Koka upp pepparkornen i lite vatten, när vattnet kokar skölj kornen i ett durkslag. Fyll vatten över kornen igen och koka upp på nytt. Återupprepa proceduren ca 5 gånger och skölj emellan. Mixa pepparkornen med vitlök, salt + timjan. Knyt steken med ett steksnöre om det behövs och stek så den får färg runtom. Skölj inte pannan om du vill göra sky. Bädda in steken med peppargeggan och ställ in i ugnen med stektermometer. Nötstek är klar kring 58-65 grader beroende på hur rött kött du vill ha. Borsta bort peppartäcket efteråt, inte supernoga men det mesta annars blir det för starkt. Skiva upp...

Rödvinssky
lite smör
rödvin ca 2-3 dl beroende på hur mkt sky du vill ha
köttfond tex kalv eller oxfond nån matsked eller efter smak
½-1 lök
liten liten klick av pepparsmeten
(om du vill här jenny så kan du tillsätta lite fikonmarmelad och/eller färska fikon så det liksom MATCHAR salladen, men då skulle jag nog ta bort pepparsmeten eller iafall lite mindre)

Skala och grovhacka löken, svetta den lite lätt i pannan du stekt köttet i, löken ska inte ta färg bara hettas upp, tillsätt rödvin, (fikonmarmelad), lite buljong och lite lite pepparsmet. Koka ner såsen ca 20 min och sila bort löken. Om du vill värmer du upp såsen o tillsätter färska fikon i lagom bitar.

Fikonsallad med chevre
Machesallad
Avocado
Färska fikon
Pumpakärnor, rostade
Sockerärtor, ev stek dessa i lite olja i en panna
Chevre
Cocktailtomater
Nån annan trevlig grönsak om du vill =)

Det är ju bara hacka upp det o göra snyggt på en stor fin tallrik sen ringla över god olivolja+balsamico!

puss på dej o lycka till!!

söndag 6 december 2009

Fisksoppan!

1 bit färsk fast vit fisk, tex sik
1 bit färsk lax
1 kg färska blåmusslor (1 nät)
1 burk kräftstjärtar
3dl matlagningsgrädde
3 tomater
1 ask coctailtomater
1 fänkål
2 stora bananscharlottenlökar eller 5 vanliga scharlottenlökar
3 tärningar fiskbuljong
skaldjursfond

Stek finhackad lök i smör i en stor kastrull, tillsätt vatten ca 1 liter, fiskbuljong och skaldjursfond. Lägg i fänkål skuren i bitar och tomater skurna i klyftor, skär bort skalet. Koka upp och tillsätt grädde, coctailtomater och fisk skuren i tärningar, smaka av med skaldjursfond salt och peppar. Låt koka minst 15 min. Skölj och borsta blåmusslorna, lägg i kastrullen ovanpå soppan och koka under lock ett par minuter så de öppnar sej. Tillsätt kräftstjärtar precis innan servering så de hinner bli varma i kastrullen.

tisdag 17 november 2009

Gulashsoppa

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk kummin
1 msk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
300g nötkött - be om bra gulashkött hos en kötthandlare, tex märgpipa (oxbog)
1 chorizokorv, gärna färsk (rå)
2 tomater
3 msk tomatpuré
knappt 1 liter köttbuljong
2 potatisar
2 morötter
1 röd paprika
½ röd chili
gräddfil + hackad persilja till servering

Hacka lök+vitlök, stek i lite olja i en kastrull. Tillsätt kryddorna. Skär köttet i bitar, bryn dem några minuter i kastrullen tillsammans med lök och kryddor. Hacka tomater och lägg i kastrullen tillsammans med tomatpuré. Tillsätt finhackad chili, häll på buljongen och låt soppan sjuda tills köttet är mört, jag lät den koka ca 40 min. Stek chorizokorven i en stekpanna så den får färg, skär i bitar och låt koka i soppan. Skär paprika, potatis och morötter i bitar och koka i soppan tills de är mjuka.

Servera med en klick gräddfil och hackad persilja

måndag 16 november 2009

Tessans drinkar

Aviation
4 cl gin
2 cl maraschino
2 cl citronjuice
Coctailbär

Gin&Yang
3.5 cl gin
1,5 cl lychee
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
1,5 cl flädercordial
1 cl ingefärsjuice

Båda drinkarna skakas med is.

Cognacskokta päron med mascarponekräm

Päronen
6 färska päron
½ dl cognac
5 dl vitt vin, gärna riesling/gruner weltiner el likn.
1dl socker
8 kardemummakärnor
5 nejlikor
2 tsk kanel
2 st stjärnanis
några droppar gul karamellfärg

Skala päronen och skär av botten så päronen kan stå. Koka päronen ca 10-15 minuter tills de är mjuka, tid beror på storlek, sort och mognad. Ta ur päronen, koka ner lagen till en tjock sirap, tar ca 30 min. Jag kokade ner hälften av lagen till sirap, resten frös jag in till granité till en annan middag.

Mascarponekräm
250g mascarponeost
2dl florsocker
1 vaniljstång

Mixa ihop mascarponeost, florsocker och innehållet i vaniljstången.

Lägg upp mascarponekräm på en tallrik, ställ päronet på och häll över sirapen.

lammracks med fikonbalsamicosirap och friterad chevrebakelse

Friterad chevrebakelse
3 stora potatisar eller 5 medel, gärna mjölig sort
1 bit chevre ca 4-5cm
salt+svartpeppar, lite vitpeppar
filodeg (köpes på asiataffär i frysdisken)
solros-, rapsolja eller annan

Koka potatisen helt mjuk, mixa med chevre, salt och peppar till en jämn smet. skär filodegsbladen i 4 lika stora delar och klicka ut bollar av chevresmeten på fyrkanterna. Knip ihop ändarna så smeten stängs in i degen. Hetta upp olja i en kastrull, sänk ner bakelserna och fritera dem gyllenbruna. Servera helst direkt, men går även att värma på i ugnen innan servering om man vill förbereda.

Fikonbalsamicosirap
2,5dl rött vin
2,5dl balsamvinäger
½dl socker, ev mer beroende på vin och vinägersort - smaka av efter hand och häll i mer om behövs.
1dl fikonmarmelad
2-3 färska fikon
maizena för redning

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka ner till ungefär hälften, ca 1 timme. Red av med maizena till önskad konsistens.

Lammracks
Färsk lammracks
Salta+svartpeppar
vitlök

Dela vitlöksklyftor och gnid köttet med skärsidan av klyftorna. Salta+peppra köttet på båda sidor. Stek köttet i en upphettad grillpanna tills det har fått färg på båda sidor. Ställ sedan in i ugnen tills temperaturen nått 58 grader.

Servera med sallad.

onsdag 14 oktober 2009

mina moules

1kg molusker
5 scharlottenlökar
3 selleristjälkar
2msk skaldjursfond
2msk fiskfond
2 dl vitt vin
3dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
1 knippe bladpersilja
smör
salt+peppar

Skölj, skrubba och plocka musslorna en och en. Alla krossade eller öppna musslor slängs bort. Finhacka löken och sellerin och fräs tillsammans i en stor klick smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, fonder, salt+peppar, pressad vitlök och grädde. Koka upp och lägg i musslorna, på med lock direkt. Koka några minuter tills alla musslor öppnat sej, strö över persiljan och servera direkt!

kycklingröra med paprika, valnötter och fetaost

1 röd paprika
½dl olivolja
½ vitlöksklyfta
ca 3msk finhackad rödlök
150g fetaost
½ färdiggrillad kyckling
1dl valnötter
salt+peppar

Dela paprikan och plocka ur kärnhuset, lägg halvorna på en plåt och grilla i ugnen tills de fått ordentligt med färg. Ta ut paprikorna och dra loss skalet, lägg i mixer och kör tillsammans med olja, pressad vitlök, salt+peppar. Rensa kycklingen från skinn och ben och strimla fint, häll över paprikaoljan och blanda med smulad ost, grovhackade nötter och finhackad rödlök.

röd pesto

1 paket torra soltorkade tomater (alltså inte i olja)
1/4 kruka färsk basilika
1dl valnötter
2dl olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta
salt+peppar
2dl finriven parmesan

Blötlägg tomaterna i vattenbad, ca en halvtimme. Sila bort vattnet och kör dem i mixer tillsammans med olivolja, basilika, pressad vitlök och salt+peppar. Riv parmesanen fint, grovhacka nötterna och blanda alltihop med en slickepott i en bunke. Smaka av med salt+peppar.

Korianderpesto

Perfekt som tillbehör till kycklingbiffarna

1 kruka koriander - du kan ta resterna av det som blir över efter kycklingbiffarna, ta även stjälkarna även om dessa inte har smak så blir det fin färg och konsistens.
1 dl olivolja - kan behövas mer
1dl riven ost, det går bra med din vanliga smörgåsost här eftersom koriandersmaken ändå tar över smaken på peston.
1 pressad vitlöksklyfta
salt+peppar
1 knivsudd finhackad chili om man vill

Mixa alla ingredienser i mixer, tillsätt olja om du vill ha lösare konsistens.

Helstekt oxfilé med balsamicosirap, brässerad fänkål och chèvrebakelse

Helstekt oxfilé:
1 bit oxfilé
vitlöksklyftor
salt+peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa köttbiten från synliga senor (vita sega delar) och bind ihop köttbiten med ett steksnöre (jag har tagit tjockare tråd från min sylåda när det fattats). Salta, peppra ordentligt runtom köttet och skär små snitt där du lägger in vitlöksklyftorna, ca 6st. Smält lite smör i stekpannan eller grillpannan och stek köttet så det får en fin yta runtom. Lägg steken i en lagom stor form och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttbiten. In med köttet i ugnen och det är klart när termometern visar 60 grader. Ta ut köttet och låt det vila på spisen ca 10-15 min. Under denna tid så stiger tempraturen ytterligare.

Balsamicosirap:
1 lök
1dl rött vin
2dl balsamvinäger
1dl socker

Koka ihop alla ingredienser och låt sjuda i ca 30 minuter utan lock. Sila bort löken och servera till köttet. Det går bra att göra sirapen i förväg och värma upp innan servering.

Brässerad fänkål
1 fänkål (4 port)
1dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar

Skölj och dela fänlålen i 4 delar. Stek fänkålen i lite smör i en bred kastrull, häll på vinet, buljongtärningen, lite salt och vitpeppar och låt koka på svag värme i ca 15-20 min tills grönsaken är mjuk.

Chèvrebakelse
1 bit chèvre
smördeg - det går bra att fuska med färdig smördeg
Frysta ärtor, ca 1dl

Tina ärtorna och mixa till en slät smet. Kavla ut smördegen (om den är hemgord eller tinat block). Skär ca 10x10cm bitar av degen, på med chèvre och ärtsmet. Dra några varv med vitpepparkvarnen och lite lite salt. Gör små knyten av paketen och grädda i ugnen i 10-15 min ca 190 grader tills degen fått färg.