2dl vispgrädde
2dl ljus/vit sirap
2dl strösocker
1 påse turkisk peppar
50g smör
100g mörk choklad
Rör ihop alla ingredienser utom smör och turkisk peppar. Krossa hela påsen turkisk peppar i en mixer, till pulver. vispa ner lite i taget försiktigt så att det inte klumpar sej. Koka upp och rör ner smöret. Låt koka 15-30 min tills smeten klarar kultestet (ta ett glas kallt vatten, häll en tesked av smeten i vattnet. Smeten är klar när den stelnar till direkt och går att rulla ihop till en kula). Häll smeten på ett oljat bakplåtspapper och låt stelna. Klipp kolan i fyrkanter, smält chokladen och doppa varje kola i choklad. Dekorera med flingsalt på varje chokladkola.
lördag 11 december 2010
måndag 25 oktober 2010
chokladglass
1,25 dl socker
3 äggulor
3dl vispgrädde
200 g mörk choklad - det går utmärkt med odenses mörka som du hittar i bakhyllan
4msk kakao
1 apelsin - rivet skal
1 msk snabbkaffepulver
vispa äggulor+socker i en bunke. vispa grädden separat. Smält chokladen och blanda ner kakao, apelsinskal och kaffepulver. vänd ihop alla 3 delar försiktigt i en plastbunke och ställ in i frysen. Rör runt i bunken efter ca 2 timmar, glassen är klar efter ungefär 6 timmar beroende på hur stor bunke eller om du delar upp i mindre bunkar så går det fortare. Jag brukar göra glassen runt 15 tiden om jag ska ha middag, då brukar den vara klar lagom till efterrätten. Gör du den dagen innan måste den stå ute och tina lite innan servering.
3 äggulor
3dl vispgrädde
200 g mörk choklad - det går utmärkt med odenses mörka som du hittar i bakhyllan
4msk kakao
1 apelsin - rivet skal
1 msk snabbkaffepulver
vispa äggulor+socker i en bunke. vispa grädden separat. Smält chokladen och blanda ner kakao, apelsinskal och kaffepulver. vänd ihop alla 3 delar försiktigt i en plastbunke och ställ in i frysen. Rör runt i bunken efter ca 2 timmar, glassen är klar efter ungefär 6 timmar beroende på hur stor bunke eller om du delar upp i mindre bunkar så går det fortare. Jag brukar göra glassen runt 15 tiden om jag ska ha middag, då brukar den vara klar lagom till efterrätten. Gör du den dagen innan måste den stå ute och tina lite innan servering.
onsdag 18 augusti 2010
things to do with lavendel - lavendelkakor
Vi hittade en lavendelodling häromdagen, här är ett litet expriment med färsk lavendel, men det är nog egentligen bara bättre att torka dem först.
Lavendelkakor:
3 dl mjöl
125 g smör
1 dl strösocker
rivet skal av en apelsin o lite citron (för jag hade lite zest över)
1 1/2 - 2 tsk finhackad färsk lavendel eller smulad torkad.
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser o forma degen till en rulle.
Låt den vila i frysen 10-15min (eller kylskåp 60 min). Skär i tunna skivor, ca 1/2cm breda och dekorera varje kaka med några blommor. Grädda i 175 grader ca 10min.
Lavendelkakor:
3 dl mjöl
125 g smör
1 dl strösocker
rivet skal av en apelsin o lite citron (för jag hade lite zest över)
1 1/2 - 2 tsk finhackad färsk lavendel eller smulad torkad.
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser o forma degen till en rulle.
Låt den vila i frysen 10-15min (eller kylskåp 60 min). Skär i tunna skivor, ca 1/2cm breda och dekorera varje kaka med några blommor. Grädda i 175 grader ca 10min.
gazpacho med chevreknyten
det här är ingen klassisk gazpacho, det är min gazpacho
till soppan:
6 mogna röda tomater
2 paprikor, röda eller gula går bra men röda är finast för färgen
1 vitlöksklyfta
1 stort knippe bladpersilja
1 lime - både skal och saft
2 msk balsamvinäger
1 grön spansk peppar (den mildaste typen av chili)
1 1/2 msk organic grönsaksbuljongpulver
salt+peppar
1/2 dl olivolja
Selleri om man vill
Rensa paprikan, dela och grilla eller i ugn på hög värme tills de blir ordentligt mjuka. Skär bort det vita hårda på tomaterna, skär delar. Kärna ur chilipepparn. Hacka vitlöken grovt. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Dekorera med finhackad selleri och nåt blad persilja.
Chevreknyten:
Filodeg
Chevre
Salt+peppar
Olivolja
Lägg en bit chevre på en filodegsbit, salta+peppra lätt. Knyt ihop och pensla med olivolja. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och frasiga.
till soppan:
6 mogna röda tomater
2 paprikor, röda eller gula går bra men röda är finast för färgen
1 vitlöksklyfta
1 stort knippe bladpersilja
1 lime - både skal och saft
2 msk balsamvinäger
1 grön spansk peppar (den mildaste typen av chili)
1 1/2 msk organic grönsaksbuljongpulver
salt+peppar
1/2 dl olivolja
Selleri om man vill
Rensa paprikan, dela och grilla eller i ugn på hög värme tills de blir ordentligt mjuka. Skär bort det vita hårda på tomaterna, skär delar. Kärna ur chilipepparn. Hacka vitlöken grovt. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Dekorera med finhackad selleri och nåt blad persilja.
Chevreknyten:
Filodeg
Chevre
Salt+peppar
Olivolja
Lägg en bit chevre på en filodegsbit, salta+peppra lätt. Knyt ihop och pensla med olivolja. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och frasiga.
krusbärssaft med mynta
1 liter mogna krusbär - mina var så mogna att några spruckit.
2dl myntablad från trädgården - köp i asiataffär om du inte har egenodlad mynta, men om du köper i kruka i butik så behöver du nog använda hela krukan eftersom de ofta är väldigt klena
3,5dl vatten
3 dl socker
Rensa krusbären från blad och kvistar. Koka upp med vatten och myntablad. Låt koka ca 15 minuter och rinn av ordentligt i en saftsil. Därefter häller du tillbaka saften i kastrullen och kokar upp med sockret under ständig omrörning. Häll upp i rena flaskor och låt svalna. Slurp.
2dl myntablad från trädgården - köp i asiataffär om du inte har egenodlad mynta, men om du köper i kruka i butik så behöver du nog använda hela krukan eftersom de ofta är väldigt klena
3,5dl vatten
3 dl socker
Rensa krusbären från blad och kvistar. Koka upp med vatten och myntablad. Låt koka ca 15 minuter och rinn av ordentligt i en saftsil. Därefter häller du tillbaka saften i kastrullen och kokar upp med sockret under ständig omrörning. Häll upp i rena flaskor och låt svalna. Slurp.
söndag 1 augusti 2010
yoghurtlimpa med röda vinbär
3dl vetemjöl
3,5dl rågsikt
2dl röda vinbär
1dl pumpakärnor + att hälla på limpan
1dl linfrön
brödkryddor
hel kummin
1msk bikarbonat
1msk flingsalt
1dl brödsirap
4-4,5dl naturell yoghurt
blanda alla torra ingredienser, blanda ner vinbär, yoghurt och sirap. häll degen i en långpanna, häll på pumpakärnor och grädda i 175 grader ca 45minuter.
3,5dl rågsikt
2dl röda vinbär
1dl pumpakärnor + att hälla på limpan
1dl linfrön
brödkryddor
hel kummin
1msk bikarbonat
1msk flingsalt
1dl brödsirap
4-4,5dl naturell yoghurt
blanda alla torra ingredienser, blanda ner vinbär, yoghurt och sirap. häll degen i en långpanna, häll på pumpakärnor och grädda i 175 grader ca 45minuter.
lördag 31 juli 2010
smultronglass med mandelkras
5dl smultron
3dl grädde
3 äggulor
1,5dl socker
100g sötmandel + 1-2msk socker
finhacka mandeln. rosta lätt i en torr stekpanna, tillsätt lite socker. låt sockret smälta och stjälp upp sockermandeln i en skål för att svalna. vispa ägg och socker i en bunke. vispa grädde separat. mosa smultronen lätt, tryck till de med en gaffel men låt några vara hela. blanda äggsocker med grädde och smultronmos försiktigt med svalnad sockermandel. ställ in i frysen, rör gärna några gånger under tiden det stelnar, vilket kan ta några timmar. det går att byta ut smultronen mot andra bär föstås, HALLON!
3dl grädde
3 äggulor
1,5dl socker
100g sötmandel + 1-2msk socker
finhacka mandeln. rosta lätt i en torr stekpanna, tillsätt lite socker. låt sockret smälta och stjälp upp sockermandeln i en skål för att svalna. vispa ägg och socker i en bunke. vispa grädde separat. mosa smultronen lätt, tryck till de med en gaffel men låt några vara hela. blanda äggsocker med grädde och smultronmos försiktigt med svalnad sockermandel. ställ in i frysen, rör gärna några gånger under tiden det stelnar, vilket kan ta några timmar. det går att byta ut smultronen mot andra bär föstås, HALLON!
hallon och nektarinmarmelad
3 nektariner
1/2 l hallon
3,5 dl syltsocker
finhacka nektarinerna, lägg i en kastrull med hallonen. koka upp och låt koka i 5 min. tillsätt sockret och låt koka 2 minuter. klart!
1/2 l hallon
3,5 dl syltsocker
finhacka nektarinerna, lägg i en kastrull med hallonen. koka upp och låt koka i 5 min. tillsätt sockret och låt koka 2 minuter. klart!
citronscones
7dl vetemjöl
3 msk bakpulver
2msk blå vallmofrön
125g kallt smör
finrivet skal av 1 citron
2dl grädde
2dl naturell yoghurt eller mjölk
blanda mjöl, bakpulver och kryddor, finfördela smöret i mjölblandningen. rör ner grädde, yoghurt och citronskal. fyll muffinsplåt med degen (som är kladdigare än vanliga scones) och grädda ca 10-15 min i 200grader. ät med smör och hallon/nektarinmarmelad.
3 msk bakpulver
2msk blå vallmofrön
125g kallt smör
finrivet skal av 1 citron
2dl grädde
2dl naturell yoghurt eller mjölk
blanda mjöl, bakpulver och kryddor, finfördela smöret i mjölblandningen. rör ner grädde, yoghurt och citronskal. fyll muffinsplåt med degen (som är kladdigare än vanliga scones) och grädda ca 10-15 min i 200grader. ät med smör och hallon/nektarinmarmelad.
kolatårta
botten:
2dl mald sötmandel
150g kokt potatis
75g smör
1dl strösocker
2 ägg
glasyr
1 1/2 dl vispgrädde
1/2dl strösocker
1/2dl ljus sirap
röda vinbär o andra bär att dekorera med
sätt ugnen på 175 grader, finriv potatisen och blanda med mandeln. rör socker och smör poröst, blanda ner ett ägg i taget. tillsätt potatis/mandeln. häll smeten i en form och grädda i 35-40 min. låt kakan svalna. koka ihop glasyren tills den börjar tjockna, ca 10-15 min (inte mer). Låt svalna och bred på kakan, dekorera med vinbär.
2dl mald sötmandel
150g kokt potatis
75g smör
1dl strösocker
2 ägg
glasyr
1 1/2 dl vispgrädde
1/2dl strösocker
1/2dl ljus sirap
röda vinbär o andra bär att dekorera med
sätt ugnen på 175 grader, finriv potatisen och blanda med mandeln. rör socker och smör poröst, blanda ner ett ägg i taget. tillsätt potatis/mandeln. häll smeten i en form och grädda i 35-40 min. låt kakan svalna. koka ihop glasyren tills den börjar tjockna, ca 10-15 min (inte mer). Låt svalna och bred på kakan, dekorera med vinbär.
nattys knäcke
7dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
2dl vetemjöl
5dl mjölk
3msk honung+ljus sirap (efter behag)
10g jäst
1/4 påse hel kummin
lite brödkryddor
1 tsk salt i degen, mer därtill på knäcket sen. Flingsalt!
ägg till pensling
att ha på: anis, vallmo, flingsalt, oregano färsk, peppar and you name it... vad du har i låddan hemma alltså.
värm mjölk till kroppstemp med honung o sirap. smula jäst o lös upp i mjölkvätskan. blanda i alla torra ingredienser. sätt ugnen på 225 grader. jäs degen 60 minuter. mjöla bakbordet ordentligt med vetemjöl, kavla ut degen i omgångar till plåtstora rektanglar. pensla med ägg och dekorera med olika kryddor etc vad du har hemma, gör olika på varje bräck. in i ugnen ca 3 min på varje sida. vänd knäcket när det stelnat lätt så du kan vända på det.
3dl rågsikt
2dl vetemjöl
5dl mjölk
3msk honung+ljus sirap (efter behag)
10g jäst
1/4 påse hel kummin
lite brödkryddor
1 tsk salt i degen, mer därtill på knäcket sen. Flingsalt!
ägg till pensling
att ha på: anis, vallmo, flingsalt, oregano färsk, peppar and you name it... vad du har i låddan hemma alltså.
värm mjölk till kroppstemp med honung o sirap. smula jäst o lös upp i mjölkvätskan. blanda i alla torra ingredienser. sätt ugnen på 225 grader. jäs degen 60 minuter. mjöla bakbordet ordentligt med vetemjöl, kavla ut degen i omgångar till plåtstora rektanglar. pensla med ägg och dekorera med olika kryddor etc vad du har hemma, gör olika på varje bräck. in i ugnen ca 3 min på varje sida. vänd knäcket när det stelnat lätt så du kan vända på det.
lördag 24 juli 2010
creme brulée
4 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1tsk vaniljsocker
6 äggulor
0,75dl socker
koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. vispa äggulor+socker separat. blanda försiktigt ihop gräddmjölken med ägg/socker. häll upp på formar och in i ugnen 100 grader i ca 50 min. ställ formarna i kylen och bränn ytan med brännare innan servering.
1 1/2 dl mjölk
1tsk vaniljsocker
6 äggulor
0,75dl socker
koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. vispa äggulor+socker separat. blanda försiktigt ihop gräddmjölken med ägg/socker. häll upp på formar och in i ugnen 100 grader i ca 50 min. ställ formarna i kylen och bränn ytan med brännare innan servering.
Pers helgrillade kyckling
1 hel färsk majskyckling
1/2 citron
5 vitlöksklyftor
några oliver
marinad:
vitlök riven
ingefära riven
örter från trädgården som passar kyckling - finhackade/mortlade
1dl olivolja
4 msk soja
2msk ketjap
1 msk sweet mangosås
salt+peppar
blanda ihop marinaden och gnugga insidan och utsidan av kycklingen med marinaden. lossa på skinnet på några ställen och gnugga marinad under skinnet. lägg in 1/2 citron, 5 vitlöksklyftor och några oliver inuti kycklingen. knyt ihop med steksnöre. grilla på grill, mest under lock - ca 1 timme per kilo kyckling, innertemperatur på 80 grader (ta kycklingen från grillen vid 75 grader och vila).
1/2 citron
5 vitlöksklyftor
några oliver
marinad:
vitlök riven
ingefära riven
örter från trädgården som passar kyckling - finhackade/mortlade
1dl olivolja
4 msk soja
2msk ketjap
1 msk sweet mangosås
salt+peppar
blanda ihop marinaden och gnugga insidan och utsidan av kycklingen med marinaden. lossa på skinnet på några ställen och gnugga marinad under skinnet. lägg in 1/2 citron, 5 vitlöksklyftor och några oliver inuti kycklingen. knyt ihop med steksnöre. grilla på grill, mest under lock - ca 1 timme per kilo kyckling, innertemperatur på 80 grader (ta kycklingen från grillen vid 75 grader och vila).
grillad paprikaröra
passar utmärkt till den helgrillade kycklingen by Per!
2st spetspaprikor
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 dl olivolja
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt + peppar
grilla paprikan på grillen (funkar i ugnen) mixa med övriga ingredienser och smaka av med salt+peppar.
2st spetspaprikor
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 dl olivolja
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt + peppar
grilla paprikan på grillen (funkar i ugnen) mixa med övriga ingredienser och smaka av med salt+peppar.
ärthommous
250g kokta avsvalnade gröna ärtor
2 dl kesella
skal o saft från 1 lime
färsk mynta eter smak
1 vitlöksklyfta
salt + peppar
mixa alla ingredienser och smaka av med salt+peppar. tillsätt mer mynta vid behov.
2 dl kesella
skal o saft från 1 lime
färsk mynta eter smak
1 vitlöksklyfta
salt + peppar
mixa alla ingredienser och smaka av med salt+peppar. tillsätt mer mynta vid behov.
tisdag 20 juli 2010
the perfect marmelade - bitter vinbärsmarmelad
1 l röda vinbär
2 citroner
500g råsocker
skär av skalet på citronerna och finhacka. rensa bären, lägg allt i en kastrull, häll över socker och pressa saften av 1 citron. koka upp och låt koka på svag värme utan lock tills marmeladen fått bra konsistens.
2 citroner
500g råsocker
skär av skalet på citronerna och finhacka. rensa bären, lägg allt i en kastrull, häll över socker och pressa saften av 1 citron. koka upp och låt koka på svag värme utan lock tills marmeladen fått bra konsistens.
lördag 17 juli 2010
syrliga vinbär att ha till sallad
1 skål röda vinbär eller andra bär från trädgården, jordgubbar funkar utmärkt
3-4 msk sweet mangosås - finns på ica i främmande hyllan eller vare heter
1msk balsamvinäger
4msk mangovinäger
färsk mynta
rensa bären och rör ner vinäger, balsamico, finhackad mynta och mangosås försiktigt för att inte mosa sönder bären. servera istället för dressing eller tillbehör till en matig sallad, halloumisallad är perfekt.
3-4 msk sweet mangosås - finns på ica i främmande hyllan eller vare heter
1msk balsamvinäger
4msk mangovinäger
färsk mynta
rensa bären och rör ner vinäger, balsamico, finhackad mynta och mangosås försiktigt för att inte mosa sönder bären. servera istället för dressing eller tillbehör till en matig sallad, halloumisallad är perfekt.
kalkon med balsamicorostat fläsk
färsk kalkonfilet från ingelsta - finns bland färsk kyckling
en bit fläsk, jag köpte kallrökt, men det går bra med rimmat.
balsamvinäger
vitlök
olivolja
lite pressad citron om du har
salt peppar
honung
Pressa lite citron om du har, ca 1msk (kan uteslutas) i en ugnsfast form, häll lite olivolja, salta ordentligt och peppra måttligt. finhacka vitlök och gnid in kalkonfileterna med citronoljan och vitlöken. Stek fileterna lätt i en panna för att få lite färg. Lägg i formen och in i ugnen på 175 grader. Tärna fläsket i fyrkanter ca 1x1cm, stek på hög värme, häll bort överblivet fett vid behov för att får en krispig yta. Häll på balsamvinäger och lite honung (nån msk max) rör om och koka ner vätskan. När kalkonen är färdig häller du över fläsket i formen på kalkonen och serverar.
en bit fläsk, jag köpte kallrökt, men det går bra med rimmat.
balsamvinäger
vitlök
olivolja
lite pressad citron om du har
salt peppar
honung
Pressa lite citron om du har, ca 1msk (kan uteslutas) i en ugnsfast form, häll lite olivolja, salta ordentligt och peppra måttligt. finhacka vitlök och gnid in kalkonfileterna med citronoljan och vitlöken. Stek fileterna lätt i en panna för att få lite färg. Lägg i formen och in i ugnen på 175 grader. Tärna fläsket i fyrkanter ca 1x1cm, stek på hög värme, häll bort överblivet fett vid behov för att får en krispig yta. Häll på balsamvinäger och lite honung (nån msk max) rör om och koka ner vätskan. När kalkonen är färdig häller du över fläsket i formen på kalkonen och serverar.
fyllda squashblommor
squashblommor
150g fetaost eller någon annan trevlig ost du är sugen på, guyere är nog finfint! tyvärr fanns inte mycket att välja på här på landet.
1 ägg
olivolja till fyllning och stekning
vetemjöl
Mosa fetaosten/riv annan god ost i det vispade ägget och rör runt med lite svartpeppar. tillsätt 3-4msk olivolja. fyll blommorna med smeten och skruva ihop dem upptill för att täppa till. rulla de fyllda blommorna i vetemjöl och fritera i het olivolja i en stekpanna.
150g fetaost eller någon annan trevlig ost du är sugen på, guyere är nog finfint! tyvärr fanns inte mycket att välja på här på landet.
1 ägg
olivolja till fyllning och stekning
vetemjöl
Mosa fetaosten/riv annan god ost i det vispade ägget och rör runt med lite svartpeppar. tillsätt 3-4msk olivolja. fyll blommorna med smeten och skruva ihop dem upptill för att täppa till. rulla de fyllda blommorna i vetemjöl och fritera i het olivolja i en stekpanna.
mangold
mangold är min nya favoritgrönsak och imorgon sätter jag ner en radda i mitt egna land! såhär kan du tillaga det:
1 knippe färsk mangold
2 vitlöksklyftor
fin olivolja
en skvätt vitt vin från igår
hetta upp en stor stekpanna, lägg i sköljd och ansad mangold (stammen ska rensas som rabarber) skvätt över lite vitt vin, ca 1/2-1dl. Fräs/koka mangolden i vinet, salta ordentligt och peppra lätt. Lägg upp på fat. Hetta upp olivolja i pannan, fräs finhackad vitlök i oljan och häll sedan vitlöksoljan över mangolden.
1 knippe färsk mangold
2 vitlöksklyftor
fin olivolja
en skvätt vitt vin från igår
hetta upp en stor stekpanna, lägg i sköljd och ansad mangold (stammen ska rensas som rabarber) skvätt över lite vitt vin, ca 1/2-1dl. Fräs/koka mangolden i vinet, salta ordentligt och peppra lätt. Lägg upp på fat. Hetta upp olivolja i pannan, fräs finhackad vitlök i oljan och häll sedan vitlöksoljan över mangolden.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)