onsdag 14 oktober 2009

mina moules

1kg molusker
5 scharlottenlökar
3 selleristjälkar
2msk skaldjursfond
2msk fiskfond
2 dl vitt vin
3dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
1 knippe bladpersilja
smör
salt+peppar

Skölj, skrubba och plocka musslorna en och en. Alla krossade eller öppna musslor slängs bort. Finhacka löken och sellerin och fräs tillsammans i en stor klick smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, fonder, salt+peppar, pressad vitlök och grädde. Koka upp och lägg i musslorna, på med lock direkt. Koka några minuter tills alla musslor öppnat sej, strö över persiljan och servera direkt!

kycklingröra med paprika, valnötter och fetaost

1 röd paprika
½dl olivolja
½ vitlöksklyfta
ca 3msk finhackad rödlök
150g fetaost
½ färdiggrillad kyckling
1dl valnötter
salt+peppar

Dela paprikan och plocka ur kärnhuset, lägg halvorna på en plåt och grilla i ugnen tills de fått ordentligt med färg. Ta ut paprikorna och dra loss skalet, lägg i mixer och kör tillsammans med olja, pressad vitlök, salt+peppar. Rensa kycklingen från skinn och ben och strimla fint, häll över paprikaoljan och blanda med smulad ost, grovhackade nötter och finhackad rödlök.

röd pesto

1 paket torra soltorkade tomater (alltså inte i olja)
1/4 kruka färsk basilika
1dl valnötter
2dl olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta
salt+peppar
2dl finriven parmesan

Blötlägg tomaterna i vattenbad, ca en halvtimme. Sila bort vattnet och kör dem i mixer tillsammans med olivolja, basilika, pressad vitlök och salt+peppar. Riv parmesanen fint, grovhacka nötterna och blanda alltihop med en slickepott i en bunke. Smaka av med salt+peppar.

Korianderpesto

Perfekt som tillbehör till kycklingbiffarna

1 kruka koriander - du kan ta resterna av det som blir över efter kycklingbiffarna, ta även stjälkarna även om dessa inte har smak så blir det fin färg och konsistens.
1 dl olivolja - kan behövas mer
1dl riven ost, det går bra med din vanliga smörgåsost här eftersom koriandersmaken ändå tar över smaken på peston.
1 pressad vitlöksklyfta
salt+peppar
1 knivsudd finhackad chili om man vill

Mixa alla ingredienser i mixer, tillsätt olja om du vill ha lösare konsistens.

Helstekt oxfilé med balsamicosirap, brässerad fänkål och chèvrebakelse

Helstekt oxfilé:
1 bit oxfilé
vitlöksklyftor
salt+peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa köttbiten från synliga senor (vita sega delar) och bind ihop köttbiten med ett steksnöre (jag har tagit tjockare tråd från min sylåda när det fattats). Salta, peppra ordentligt runtom köttet och skär små snitt där du lägger in vitlöksklyftorna, ca 6st. Smält lite smör i stekpannan eller grillpannan och stek köttet så det får en fin yta runtom. Lägg steken i en lagom stor form och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttbiten. In med köttet i ugnen och det är klart när termometern visar 60 grader. Ta ut köttet och låt det vila på spisen ca 10-15 min. Under denna tid så stiger tempraturen ytterligare.

Balsamicosirap:
1 lök
1dl rött vin
2dl balsamvinäger
1dl socker

Koka ihop alla ingredienser och låt sjuda i ca 30 minuter utan lock. Sila bort löken och servera till köttet. Det går bra att göra sirapen i förväg och värma upp innan servering.

Brässerad fänkål
1 fänkål (4 port)
1dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Vitpeppar

Skölj och dela fänlålen i 4 delar. Stek fänkålen i lite smör i en bred kastrull, häll på vinet, buljongtärningen, lite salt och vitpeppar och låt koka på svag värme i ca 15-20 min tills grönsaken är mjuk.

Chèvrebakelse
1 bit chèvre
smördeg - det går bra att fuska med färdig smördeg
Frysta ärtor, ca 1dl

Tina ärtorna och mixa till en slät smet. Kavla ut smördegen (om den är hemgord eller tinat block). Skär ca 10x10cm bitar av degen, på med chèvre och ärtsmet. Dra några varv med vitpepparkvarnen och lite lite salt. Gör små knyten av paketen och grädda i ugnen i 10-15 min ca 190 grader tills degen fått färg.

snabb carpaccio med apelsin

Supersnabb förrätt, eller så gör du den större som huvudrätt - om det endast är damer på middagen förstås!

Du behöver:
Bresaola - finnsi charkdisken och/eller bland pålägg etc i princip alla butiker, brevid parmaskinka
Machesallad - eller andra salladsblad du gillar, blanda går också bra mache/ruccola är fint
Parmesan
Apelsinolja - finns i välsorterade butiker men om du inte vill köpa så kan du välja en vanlig olivolja och riva skalet av en apelsin.
Balsamvinäger - gärna en bättre sort. Jag gillar zeta gran reserva.
Pumpakärnor - solroskärnor eller pinjenötter går också bra.
Salt och svartpeppar

Gör såhär:
Lägg ut bresaolan på tallriken och låt den ligga i cirka tio minuter om den kommer direkt från kylen, annars blir den ganska smaklös. På med salladsblad, hyvlad parmesan, ringla över apelsinolja alternativt olivolja och riv över skal av apelsin. Skvätt över balsamvinäger och strö lite pumpakärnor (rostade om man vill, jag kör råa). Salta+peppra och servera.
Har du rivet skal av apelsin istället för olja så kan det va trevligt att lägga en apelsinklyfta på tallriken också, så man kan pressa lite om man vill ha mer apelsinsmak.

onsdag 30 september 2009

Vietnamesiska vårrullar med jordnötssoja och risnudelsallad¨-

Crystal springrolls
4 ark rispapper
300 g råa tigerräkor (skalade)
olivolja, sesamolja, vitlök o kanske lite chili att steka räkorna i
salt+svartpeppar
1 kruka färsk av mynta, koriander och thaibasilika. Här kan man köpa stora påsar billigt på asiataffären om du ändå är där o köper rispapper etc.
1 avocado- och mangosalsa recept

Gör salsan enl receptet. Skala räkorna och blanda dem med lite olivolja och 2-3 droppar sesamolja, lite hackad chili och 1 finhackad vitlöksklyfta. Värm pannan (gärna grillpanna) och stek räkorna snabbt på varje sida tills de bytt färg från grågenomskinliga till rödrosa. Ta ett rispapper och skölj en stund, ca 30sek, under rinnande varmt vatten. Lägg rispappret på en tallrik, lägg på 2-3 räkor, blad av färska örter och avocado/mangosalsan. ev risnudelsallad om man vill ha det i rullarna, alternativt har man det brevid.

Jordnötssoja
1 del jordnötssmör, gärna crunchy
3 delar japansk soja (ljus soja)

Värm upp sojan utan att koka, stäng av plattan och smält ner jordnötssmöret.

Glasnudelsallad
300g glasnudlar
1 lime
3 msk sesamolja
1 riven morot
1 knippe salladslök
1 dl sesamfrön

Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i nudlarna och låt svälla under lock ett par minuter, sila bort vattnet och skölj nudlarna med kallt vatten så de svalnar. Blanda ihop sesamolja med saft och zest av 1 lime, salt och peppar. Riv morot, strimla salladslök. Blanda alltsammans i en skål.

avocado/mangosalsa:
2 mjuka avocado
1 mjuk mogen mango, gärna pakistansk (den är godast, finns på hötorget)
½ kruka färsk koriander
½ färsk chili eller lite sambal olek
en skvätt mangovinäger (eller balsamvinäger om man inte har mangovinäger)
en skvätt olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta (om man vill) pressad

hacka avocado+mango i bitar, blanda med övriga ingredienser.

måndag 7 september 2009

creme nignon med parmaflarn (grön ärtsoppa)

4 sharlottenlökar
en klick smör
5dl vatten (här tog jag kokvattnet från potatis och jordärtskocka som jag kokade till gnocchin)
2dl riesling eller mousserande vin (funkar såklart med annat vitt vin)
2 tärningar hönsbuljong
600g frysta gröna ärtor
salt+peppar och vitpeppar
2dl grädde
Parmaskinka, 1 skiva per person

Lägg parmaskinka på en plåt och grilla i ugnen på 150 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Hacka sharlottenlöken och fräs i smör i en kastrull, de ska inte ta färg bara svetta. Addera vatten och hönsbuljong, koka upp. Häll i ärtorna och koka upp på nytt, låt sjuda ca 5 minuter. Dra några drag med pepparkvarnen och lite salt + vitpeppar (försiktig med vitpepparn så det inte blir för mycket) och addera grädde, koka upp och mixa soppan slät med en stavmixer.

Pavlovabakelse

Gör marängerna enligt:
http://omjagvardinpolskafru.blogspot.com/2009/09/perfekta-maranger.html

lemoncurd:
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör

tillbehör:
vispgrädde
passionsfrukt

Börja med lemoncurden som måste svalna: Tvätta citroner. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Servera tillexempel såhär: skär marängen i 2 delar, lägg botten på en tallrik, på med lemoncurd, på med grädde, på med passion. Även hallon kan va härligt här om man vill ha mer syrligt!

Perfekta maränger

5 äggvitor
3,5dl socker
några droppar citronsaft
0,5tsk bakpulver

Sätt ugnen på 130 grader. Använd rumstempererade, färska äggvitor, se till att de är garanterat fria från äggula. Börja med att vispa äggulorna på låg hastighet med elvisp. När trådar bildats och de börjat vitna tillsätter du 1dl socker. Vispa sedan på hög hastighet knappt 20 min och för i resten av sockret under tiden, matsket för matsked. Spara 1msk socker att blanda med bakpulvret. Tillsätt citrondropparna och bakpulvret och vänd ner det försiktigt i smeten utan att förstöra volymen. Skeda ut marängsmeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda 70-90 min i ugn 130 grader. Sänk värmen till 110 grader om de tar färg, men öppna inte ugnsluckan den första timmen. Låt svalna, gärna på eftervärmen i ugnen om tid finns.

frökex

1) Blanda:
1,5dl sesamfrön
2dl linfrön
1dl pumpakärnor
1dl solrosfrön
Flingsalt/salt.. jag använder rosmarinsalt
Ett gäng drag med pepparkvarnen
Rosmarin om du gillar det eller nån annan krydda. Goda även utan kryddor, bara salt o peppar tycker jag.
2) Häll på lite vatten och rör om. Häll på lite till om det behövs, det ska vara så att det kan svälla lite men inte blött så du skulle kunna hälla av vatten för då tar det bara jättelång tid i ugnen. Tyvärr har jag inget mått här utan häller på så det täcker fröna o rör om, det är inte så noga, hellre lite för lite än för mkt eftersom det tar längre tid i ugnen då.
3) Låt stå i kylen några timmar. Det behöver inte vara sådär över natten utan räcker med några timmar, perfekt att blanda ihop på morgonen om man vill köra dom i ugnen när man kommer hem.
4) Rör om och bre ut smeten jämnt på en plåt med smörpapper.
5) In i ugnen på 125 grader i 1 timme. Sen öppnar du ugnsluckan och kör 1 timme till. Nu bör det vara klart om du inte haft för mkt vatten. Skär till lagom stora bitar direkt när du tar ut plåten ur ugnen. Låt svalna o bryt isär.

Färsk tonfisk med varm sojasås och avocado- & mangosalsa

Tonfisken:
färsk tonfisk, en tjock skiva var ca 4cm tjock. Om biten är stor när du köper den så be hellre att de skär en tjock skiva som de sedan delar på mitten än 2 tunna skivor. Det blir mycket godare så.
olivolja
några droppar sesamolja
salt+peppar

salta och peppra fileerna och stek i oljorna först på hög värme så den får färg på varje sida (gärna i grillpanna så du får fint mönster) sedan sänker du värmen och låter den stekas som du vill ha den. Optimalt tycker jag är när 1/3 av biffen är röd i mitten (sett från sidan). Du bör absolut inte steka igenom helt, då blir det som en toffla.

avocado/mangosalsa:
2 mjuka avocado
1 mjuk mogen mango, gärna pakistansk (den är godast, finns på hötorget)
½ kruka färsk koriander
½ färsk chili eller lite sambal olek
en skvätt mangovinäger (eller balsamvinäger om man inte har mangovinäger)
en skvätt olivolja av bättre sort
1 vitlöksklyfta (om man vill) pressad

hacka avocado+mango i bitar, blanda med övriga ingredienser.

varm soja sås
1 lime, zest och juice.
ketjap (söt sojasås finns på asiatiska hyllan eller i asiatmataffär)
vanlig japansk soja (funkar med kinesisk också)
lite sambal olek eller färsk chili om man vill ha starkt
färsk koriander
sesamfrön (alternativt rostar du dessa i en panna och strör över tonfisken efter stekning)

Blanda alla ingredienser utom koriander i en kastrull och värm upp, strö i koriandern en stund innan servering.

tomatsås

1,5 kilo tomater
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
balsamvinäger
peppar och salt
2msk socker
färska örter, tex oregano, timjan. Funkar även med torkade.

Fräs löken, finhackad, och vitlöken skivad, i olivolja utan att det tar färg. Skölj och klyfta tomaterna, skär bort den ljusa delen som tillhör skaftet. Koka ihop med balsamvinäger salt peppar och socker så lång tid du har, men minst 1 timme. mixa lite lätt med stavmixer. Rör ner örterna.

Kycklingbiffar med koriander och lime

2 kycklingfileer
2 äggvitor
färsk koriander
½ chili
1 lime
salt+peppar
1/4 rödlök

Mixa kycklingfileerna så de blir färs, blanda ner äggvita, lime rivet skal och juice, korianderblad (ca 1/4 kruka), finhackad rödlök, finhackad chili. forma till biffar och stek i olivolja.

jordärtskocksgnocchi

gnocchi:
500g potatis
400g jordärtskockor
4 äggulor
2dl durumvetemjöl
salt

Koka potatis och jordärtskockor mjuka. pressa i potatispress/mosa/mixa. blanda ner äggulor, salt och mjöl och knåda till jämn deg. Rulla ut till degen och skär ca ½cm skivor som blir små bollar. Koka i saltat vatten tills bollarna flyter upp till ytan - då är de klara.

söndag 6 september 2009

Emmas västerbottenpaj med kantareller

Den perfekta pajen till kräftorna!

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
125 gram smör
1,5 msk vatten
0,5 msk brännvin

Fyllning:
500 gram västerbottenost
3 st ägg
3 dl grädde
Smörstekta kantareller (ca 1 liter innan stekning)
En skvätt whiskey
Svartpeppar efter behag
Finhackad persilja

Tillagning :
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i små tärningar. Finfördela smöret med en gaffel till en grynig massa. Tillsätt vatten och sprit och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.Förgrädda pajskalet ca 5 minuter i 200 graders ugnsvärme.Täck formen med riven västerbottensost. Det ska vara massor med ost! Fördela den stekta svampen över osten. Vispa ägg och grädde, krydda med svartpeppar, whiskey och persilja och slå blandningen över pajen. Salt behövs inte då osten är tillräckligt salt i sig. Grädda i ca 40 minuter på 200 grader. Stäng av ugnen, lägg över aluminiumfolie och låt pajen stå kvar i ugnen på eftervärmen minst en halvtimme, gärna en timme, innan du serverar.